Specialist Restauratie Timmeren Metselen MBO-4 en brancheopleiding

Wil jij je specialiseren in restauratietimmeren of restauratiemetselen? En wil je ook als (meewerkend) voorman aan de slag gaan? Volg dan nu de MBO-4 opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Deze opleiding is bedoeld voor allround opgeleide timmerlieden en metselaars die hun vakkennis willen verdiepen. En die bovendien historische gebouwen willen restaureren en toekomstbestendig willen maken. De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen is een samenwerking van het Gelders Restauratie Centrum (GRC), het Graafschap College en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE).

Is dit iets voor jou?

Bouwvakmensen die écht verder willen in het restauratievak en hun kennis en inzicht willen verdiepen passen precies bij deze opleiding die perfect aansluit bij de wensen van restauratiebedrijven. Je kiezen voor de reguliere MBO-niveau 4 opleiding. Dan volg je zowel de restauratievakken als de generieke met vakken (Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap) en een keuzedeel dat je op het Graafschap College in Doetinchem kunt volgen. Of je kiest voor de brancheopleiding die door het GRC wordt aangeboden. Daarin volg je alleen de restauratievakken. Deze brancheopleiding sluit je af met een erkend branchediploma.

Wat kun je verwachten?

Deze pittige opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. In het basisdeel krijg je vakken als Bouwgeschiedenis en Organisatie Bouwproces. Dat zijn belangrijke thema’s voor de restauratie-vakman die altijd in een historische omgeving werkt. In het profieldeel komen onderwerpen als reparatietechnieken, materiaalgebruik in de restauratie, bijzondere constructies, aanverwante vakdisciplines en duurzaamheid aan de orde. De opleiding richt zich op instroom van MBO’ers en vakmensen met voldoende kennis en ervaring. De provincie Gelderland vindt het belangrijk dat vakmensen meer kansen krijgen om zich continue te ontwikkelen en stimuleert daarom ‘een leven lang leren’ voor Gelderse vakmensen.

Start en toelatingseisen

De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen start in september 2021. Voor toelating heb je een diploma op MBO-3 niveau allround timmeren of metselen nodig of een gelijkwaardig niveau door werkervaring.
Opleiding in twee varianten:

1. De MBO-4 opleiding
Bij de volledige MBO-4 opleiding volg je zowel de restauratievakken als de algemene vakken (Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap) en een keuzedeel. Deze opleiding sluit je af met een MBO-4 diploma. De restauratievakken (Bouwgeschiedenis, Organisatie Bouwproces en het profieldeel Restauratie Timmeren of Restauratie Metselen) volg je bij het GRC in Arnhem. De algemene vakken en het keuzedeel volg je bij het Graafschap College in Doetinchem.

2. De brancheopleiding
Bij de brancheopleiding volg je alleen de restauratievakken. De opleiding duurt twee jaar en je sluit deze af met een branchediploma. De restauratievakken volg je één avond per week bij het GRC in Arnhem.

Kosten

De prijs is nog nader te bepalen voor zowel de volledige MBO-4 opleiding als de brancheopleiding. Dit is exclusief de kosten voor excursies, maaltijden en andere extra’s. Bij de volledige MBO-4 opleiding betaal je naast de opleidingskosten circa € 600,- schoolgeld per jaar en in totaal € 150,- boekengeld voor twee jaar.

Diplomering

Bij goed gevolg van het volledige vakkenpakket krijg je een diploma op MBO-4 niveau.

Aanmelden

Inschrijven Timmeren via deze link op de website van het NCE.

Inschrijven Metselen via deze link op de website van het NCE:

Meer informatie

Jan Gersen: 0610 652 396
jangersen@geldersrestauratiecentrum.nl

John van den Heuvel: 0612 265 761
j.vandenheuvel@erfgoedopleidingen.nl

Bekijk de informatie op de website van het NCE

Download de folder

Bekijk de film over de kracht van leren in de praktijk, op de locatie van een restauratieproject op Buitenplaats Reuversweerd: