Duurzame opwekking van energie bij landgoederen

Wil je leren hoe je een landgoed zelfvoorzienend maakt in energiebehoefte? En welke mogelijkheden, kansen en ontwikkelingen er zijn om tot de juiste keuze te komen? Deze praktische cursus is bedoeld voor medewerkers van restauratie- en installatiebedrijven, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, monumentenwachters, medewerkers gemeentelijke overheden en wordt georganiseerd door het Gelders Restauratie Centrum (GRC) op de erfgoedwerkplaats Reuversweerd.

Is dit iets voor jou?

Een landgoed zelfvoorzienend maken in de eigen energiebehoefte (warmte en elektra) is een uitdagende opgave. In deze cursus leer je welke mogelijkheden, kansen en ontwikkelingen er zijn bij het verduurzamen van monumentaal erfgoed. Het maken van de juiste afwegingen bij opwek-keuzes en de gevolgen voor energie-opslag komen ook aan bod. Het landgoed Reuversweerd nemen we als voorbeeld met zon- en windenergie (opslag in waterstof). De belangrijkste vragen die we behandelen zijn:

  • Langzame overgang van fossiele naar duurzame bronnen?
  • ​Hoog- of laagtemperatuur verwarmen?
  • Opwekmogelijkheden van duurzame energie.

Wat kun je verwachten?

Na een korte historische inleiding van landgoed Reuversweerd en de ambitie van de monumenteigenaar krijg je een theoretische toelichting over verschillende opweksystemen ten behoeve van warmte en elektra: wind, zon en bodemenergie. Welke opslagmogelijkheden zijn er in relatie met het warmtesysteem op het landgoed: WKO, waterstof, basalt of batterijen?

We behandelen daarbij de situatie op Reuversweerd en de keuzes die daar zijn gemaakt. Dit lichten we toe tijdens het bezoek aan bouwplaats van het hoofdhuis Reuversweerd. Aan de hand van een opdracht ga je individueel of in kleine groepjes aan de slag met een een vraagstuk uit de restauratiepraktijk van Reuversweerd.

Docenten

Felix Kusters

Start

Datum volgt later. Tijd van 09.00 – 12.30 uur

Kosten

De kosten zijn € 145,- (exclusief btw). Inclusief koffie/thee en (eenvoudige) lunch.

Aanmelden

Meld je aan via deze link op de website van het GRC.

Meer informatie

Wil je graag een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Jos Nij Bijvank: 06 2040 7317, info@jnb-palo.nl