Word jij de nieuwe restauratiespecialist?

 

Werk met je hoofd,
handen en hart

 

Combineer creativiteit,
ambacht en innovatie

 
 
 

Nieuw
Opleiding
houtexpert
Meer info

 
De mobiele erfgoedexpositie Ieder Zijn Vak in de Eusebiuskapel van de Eusebiuskerk Arnhem

Mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ naar Eusebius Arnhem

Vanaf zaterdag 18 juli is de mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ te bezoeken in de Eusebiuskerk in Arnhem.  Het doel van deze tentoonstelling is om jongeren enthousiast te maken voor het restauratievak. Bezoekers kunnen aan de hand van een interactieve werkbank oude en nieuwe technieken van het restauratievak ontdekken. Zo leren ze anders kijken naar een historisch gebouw dat door vakmensen wordt onderhouden en toekomstbestendig gemaakt. Het is een leuke en leerzame expositie voor gezinnen met kinderen. Onder leiding van Charlotte Ponjee, docent beeldende vorming, kunnen bezoekers meedoen met workshops, een educatieve film over het restauratievak bekijken en een demonstratie 3D-printen bijwonen. Kinderen kunnen aan de hand van opdrachten zelf aan de slag met boogstapelen, leidekken, timmeren, beeldhouwen en luchtboogbeelden spotten.

Aandacht voor oude en nieuwe restauratietechnieken
Op dit moment dreigt veel kennis en kunde van het ambacht van restaurateurs verloren te gaan. De uitstroom van ervaren restaurateurs die met pensioen gaan is veel groter dan de aanwas van jonge restauratiespecialisten. Daardoor kan een tekort ontstaan aan vakmensen in de restauratiesector, waardoor ook het in stand houden en toekomst bestendig maken van monumenten onder druk komt te staan. Jan Gersen, directeur Gelders Restauratie Centrum: “De restauratiesector schreeuwt om goed opgeleide vakmensen. Daarom willen we jongeren zo vroeg mogelijk interesseren voor het restauratievak. Deze rondreizende expositie laat zien hoe leuk het restauratiewerk is. We laten het de jongeren zelf, op een speelse manier ontdekken. We laten ze zien dat het restauratievak van nu een uitdagende combinatie is van technische innovatie en oude ambachten.”

Een monument is altijd in beweging
De mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ past goed binnen het duurzame restauratieproces van de Eusebius. Meike Verhagen, directeur Eusebiuskerk: “Het restaureren van een monument gaat over het verbinden van oude en nieuwe technieken. De oude ambachten moeten we doorgeven aan restauratiespecialisten die onze monumenten willen behouden voor de toekomst. Een monumentaal gebouw is altijd in beweging, het verandert mee met de tijd. Met deze expositie maken we jongeren bewust dat het restauratievak ook een behoorlijk High Tech-gehalte heeft, iets waar je als restauratiespecialist wel voor warm moet lopen.”

Meer belangstelling voor het restauratievak
De tentoonstelling ‘Ieder Zijn Vak’ is in opdracht van het Gelders Restauratie Centrum gemaakt, in samenwerking met de Eusebiuskerk Arnhem en de Provincie Gelderland, programma’s Cultuur & Erfgoed en Onderwijs & Arbeidsmarkt. Vanuit deze expositie wordt er volop samengewerkt om de belangstelling voor het restauratieambacht en opleiding te vergroten. Provincie Gelderland wil meer aandacht voor het restauratievak en ondersteunt daarom deze mobiele erfgoed expositie. De Eusebiuskerk in Arnhem is de derde monumentale locatie waar deze tentoonstelling te zien is, na het Binnenhof van het provinciehuis en de Jacobskerk in Winterswijk.

Data en workshops
Charlotte Ponjee geeft demonstraties 3Dprinten tijdens de mobiele erfgoedexpositie Ieder zijn VakDe expositie is van 18 juli t/m augustus 2020 te zien in de Eusebiuskapel van de Eusebiuskerk (volgens de RIVM-regels voor evenementen), Kerkplein 1 in Arnhem. Toegang is gratis.

De workshops boogstapelen, leidekken, timmeren, beeldhouwen, luchtboogbeelden spotten, het bekijken van de educatieve film over het restauratievak en de demonstratie 3D-printen onder begeleiding van Charlotte Ponjee zijn op vrijdag en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur te volgen op de volgende data:
18 (vanaf 13.00 u), 21, 24, 25 (vanaf 13.00 u), 31 juli en 1, 7, 8, 14, 15 en 22 augustus.

Bekijk hier de film 'Van blok tot beeld' van Koen van Velzen.

 

Kom in actie

Heb je interesse in het restauratievak en wil je meer weten over de mogelijkheden? Stuur dan een mail naar info@iederzijnvak.info